Похідник опис. Ходучник птах.

Похідник опис. Ходучник птах.
Фото: Автор фотографії на Unsplash, Unsplash (Unsplash License).
Зміст статті
  1. Стан.
  2. Категорія загрози вимирання глобальної популяції в Червоному Списку МСОП
  3. Категорії згідно критеріям Червоного Списку МСОП
  4. Приналежність до об'єктів дії міжнародних угод і конвенцій, які ратифіковані Російською Федерацією
  5. Короткий морфологічний опис
  6. Поширення
  7. Особливості біології та екології
  8. Чисте і її тенденції
  9. Лімітуючих факторів
  10. Важливі й додаткові заходи для охорони
  11. Вигляд
  12. Живе середовище
  13. Спосіб життя
  14. Харчування
  15. Розмноження

Систематичне розташування
Клас:Птахи - Aves.
Заряд:Абсолютні - Charadriifes.
Семейство:Шилоклювкові - Recurvirostridae.
Перегляд:Ходувництво - Himantopus himantopus (Linnaeus, 1758)

Стан.

3 « Редецький» - 3, РД. врахований до категорії 3 - Редичевий, зі статусом - рідкісну, сперечання популярний вигляд на периферії ареала.

Категорія загрози вимирання глобальної популяції в Червоному Списку МСОП

« Найвидатніші страхи» - Last Concen, LC ver. 3.1 (2001).

Категорії згідно критеріям Червоного Списку МСОП

Регіональна популяція — це « стан, що наближається до загрожуваного» - Near Threatened, NT. Ю. В. Лохман.

Приналежність до об'єктів дії міжнародних угод і конвенцій, які ратифіковані Російською Федерацією

Не належить.

Короткий морфологічний опис

Човняр великий, менший за голубий кулик з довгими червоними ногами. Довжина тіла 35-40 см, маса до 200 г, розмах крил 67-85 см. Крила й спина чорні, а також інше пір’я біле, включаючи хвіст і надхвосте, що міститься в темному пір’ї спини.

Задий палець відсутній, дзьоб чорний. У молодих птахів верх голови, зашийок, частина спини і плечові пір'я буровато-сері. На відміну від шилоклювки (Recurvirostra avosetta) дзьоб прямий, ноги довгі, шия коротше, задній палець відсутній.

Поширення

Світовий ареал: південь Палеарктики і Неарктики, Південна Америка, Африка, Південна Азія та Австралія. У РФ гніздиться на півдні Росії: Предкавка, Прикапій, південь Саратонської та Оренбурзької території, окремі поселення в Туві, Забайкалі, Примор’є. Регіональний ареал включає Східне Приазове, Північне Причерногорьє, а також центральну частину КК.

Особливості біології та екології

У період гнізду воліє солоні ставки. Невеликі колонії. У центральній частині цього регіону можна побачити очисні споруди сільськогосподарських комплексів, цукрових заводів. На розмноження припадає 2-3 літо.

Початок гніздування починається з кінця квітня - початку травня, насичення триває три тижні. Гніздо може бути різною формою: від заглибини до масивної споруди. У складці 3-4, зазвичай чотири яйця.

Чисте і її тенденції

Він створює колонічні поселення від 5 до 430 гнізд, всього в регіоні близько 40 колоній. Загальна кількість визначається у 1200-1300 пар. Тенденції зміни чисельності виду в регіоні оцінюються як стабільні.

Лімітуючих факторів

У зв’язку з ростом реаціонального навантаження, дедалі більше занепокоєння викликає занепокоєння. Покращення рівня води у ставках. Знищення гнізд худобі.

Важливі й додаткові заходи для охорони

Організація орнітологічних ООПТ в Приморско-Ахтарському р-не. Неконтрольовані фактори тривоги. Регламентація випасу худоби. Спостерігач з приводу стану гніздування.

Джерела інформації.1. Белік, 2001б; 2. Емтиль і д., 1992; 3. Емтиль і., 2000; 4. Емтиль і д., 2003; 5. Іванів, Штеґман, 1978; 6. Коублік, 2001; 7. Лохман, Еммаль, 2004б; 8. Сіохін і створе, 1988; 9. IUCN, 2004; 10. Неопубліковані дані виробника. Складач. Ю. В. Лохман.

У ходульника такі незвичайні довгі довгі ноги рожевого кольору, що птахи можуть впізнати не лише фахівців, але й любителів птахів.

Тіло ходувника довжиною 35-40 см вкрите білими перами, крила пофарбовані в чорний колір і їхні кінці виступають далеко за лінію хвостового оперення. Чорна шапка прикрашає голову птаха, але самці та самки виглядають інакше, у самиці оперення пір'я на голові виглядає світле. Розмах крил у птаха становить 71-75 см. Самиці менші, ніж самці.

З усіх куликів, що мають ходулювача найдовші ноги, птахи змушені бродити по мілководді, шукаючи їжу за допомогою тонкого чорного дзьоба.

Це типово в Прикаспії, Забайкалії, Примор’ї та Доні. Птах повільно блукає по соловатих озерах і ліманів. Довгі ноги ходульника — це важлива система, яка дозволяє нам іти від берега до берега, шукаючи їжу на досить велику відстань.

Поперечний ходульник досить специфічний. У пошуках їжі птах опускає голову на шиї так глибоко у воду, що на поверхні залишається видно лише плечі та хвіст. Він довгий дзьоб вишукує личинок струмків, дрібних молюсків, водяних блощиць, мотилю та блощиць. На землі комах не збирають, бо всі засоби для пошуку їжі пов’язані з природним середовищем.

На піску, що на березі, водосховища залишають сліди, які легко виявити. По-перше, вони досить великі, по-друге, лапи птахи трипали, розміром більше 6 см, пальці тонкі і довгі, а між 3 і 4 пальцями знаходиться коротка перетинка.

Птахи люблять, роблять великі кроки, приблизно 25 см, і спираються не на всю ступню, а на пальці, і залишає на піску просто відбитки, як би не пов'язаних один з одним пальців. Крім того, коли він подорожує вздовж берега, то втрачає вузькі й довгі махові пера, які легко визначаються як вид.

Під час гніздування птахи утворюють невеличкі колонії, гнізда розташовані неподалік від води на піщаних косах, іноді зовсім поруч з іншими птахами. У невеликій ямці кулик натаскує залишки рослин, гілки, стебла, відкладає три-4 яйця розміром 30 — 40 мм. Пуховички з'являються в червні, молоді птахи до самого осіннього відльоту зберігають брудно-бурову фарбу оперення, але ростуть швидко, досягаючи ваги від 180 до 220 р.

Особлива особливість птаха ходулувальника — довгі рожеві ноги. Саме по ньому цей вид легко відрізнити від будь-якого іншого птаха. Голучник — родич шилодзьобки.

Вигляд

Довжина тіла становить близько 40 см. Майже все тіло птаха вкрите білим пір’ям. Крила довгі. На голові є чорна пляма, яка виглядає як шапка. Самці мають темну « потушку » ніж самки самки. Розмах крил становить приблизно 75 см. Самки також менші.

Зовнішні птахи нагадують людей, які належать до групи голенастих, наприклад чорного і білого лелеки. Але за розміром ходульника в кілька разів менше. Якщо перекласти назву цього птаха з іспанської, то воно буде звучати як « маленький лелека ». Розмір у сизого голуба. Ноги птахи вдвічі довші, ніж тулуб. Довгий чорний дзьоб сягає близько 5 см. Вага тіла може складатися близько 175-200 р. Самка має тьмяніший колір.

Живе середовище

Як уже було сказано, довгі ноги — це головний вид ходулав. Така довжина ніг допомагає птахам викачувати їжу, оскільки більшість часу він проводить на мілині, де шукає здобич.

Цей вид з'являється на Доні, Примор’є, Забайкалі. Вони також є на африканському континенті, Австралії, деяких азіатських країнах, а також на Мадагаскарі та в Новій Зеландії. Він обиджує ходульники на річках і озерах. Довгі ноги дозволяють птахам відійти далі від берега.

Спосіб життя

Цей вид є одним з найприємніших і найзакорисніших видів гніздування, оскільки вони не виявляють особливої агресії, а можуть входити в колонії інших птахів.

Вони живуть колоніями приблизно від 20 до 100 птахів у кожному. Вони вибирають собі місце, де спокійно, подалі від узбережжя з припливами. Також можуть оселитися на штучних ставках. Коли хтось бачить людину навіть здалека, він намагається якомога швидше втекти з поля зору. Здебільшого рухаються повільними кроками, але інколи вони можуть бігати. Ноги дозволяють ходити по мілководді. Але птахи не можуть ходити по землі.

Під час польоту дуже часто махає крилами. Ноги в цьому випадку виконують функцію руля.

Особливі види, що живуть у помірному кліматі, — це перелітні перельоти. Вони повертаються до звичайного місця гніздування приблизно у квітні. Оскільки птахи постійно ходять берегом, то, можливо, птахи там бачать ознаки, які нагадують їм про присутність. Сліди вони залишають великі. Лапи мають близько 6 см завдовжки по три пальці. Спосіб пересування незвичайний. Ходучник робить великий крок — близько 25 сантиметрів. Птах не спирається на цілу ступню, а ходить лише на пальцях, від яких і залишаються сліди.

Вони мають щоденний спосіб життя. Майже весь час проводять на березі чи в околицях ставка. Ходучники не лише плавають берегом, але й чудово плавають і пірнають.

Харчування

У ходульників досить своєрідний спосіб харчування. Вони занурюються у воду майже всім тілом, а на поверхні залишається лише хвіст.

Своїм дзьобом птах шукає їжу. Ловлять вони водних блощиць, мотилю. Крім того, вони можуть живитися пуголовками, жуками та рослинністю. Ці птахи могли б знайти їжу на поверхні землі, але все їхнє тіло пристосоване саме для полювання на мілині. Крім того, довгі ноги роблять полювання на суходіл незручною справою.

Завдяки довгим ногам птах може видобути здобич з глибини, яка не може знайти інших птахів. А дзьоб птаха дуже схожий на пінцет. Він ніби створений спеціально, щоб ловити комах, що знаходяться у воді.

Розмноження


У гнізді птах вибирає для себе і для нащадків достатньо їжі. Колонія становить 100 або й більше пар. Упродовж кількох сезонів пари зберігають свою пару, а тоді вони можуть знайти собі нового партнера.